SLS – Sinterizare selectiva cu Laser
SLS – Selective Laser Sintering – Sinterizare Laser Selectiva
Tehnologia de prototipare rapida SLS (Selective Laser Sintering), tradusa prin Sinterizare Laser Selectiva, a fost patentata la sfarsitul anilor 1980 si este apropiata de SLA. Pe langa denumirea SLS se foloseste pe scara larga si denumirea generica LS (Laser Sintering), sau Sinterizare Laser.
Tehnologia SLS implica folosirea unui fascicul laser de mare putere (ex. un laser CO2) pentru topirea (sinterizarea) unor pulberi in straturi succesive obtinandu-se astfel modelul 3D dorit.
Modelul 3D dorit este convertit initial in sectiuni transversale (felii) ale obiectului si trimise apoi printerului. Pe baza informatiilor primite, fasciculul mobil al laserului topeste (sinterizeaza) selectiv stratul de pulbere aflat pe platforma de constructie din interiorul cuvei, conform fiecarei sectiuni transversale.
Dupa finalizarea sectiunii, platforma pe care sunt construite modelele 3D este coborata inauntrul cuvei cat sa poata fi realizata urmatoarea sectiune transversala. Se aplica un nou strat de pulbere care este apoi uniformizata dupa care procesul se repeta pana la finalizarea intregului model 3D conform fisierului CAD.
In timpul printarii, modelul 3D este in permanenta incadrat in pulberea de constructie, ceea ce permite printarea unor geometrii extrem de complexe fara material suport. Pulberea ramasa in cuva de constructie poate fi reutilizata la printarile ulterioare.
Obiectele 3D obtinute prin sinterizarea laser sunt poroase si nu necesita finisare ulterioara decat daca se doreste intarirea acestora prin infiltrare
Tehnologia sinterizarii laser implica componente scumpe ceea ce duce la costuri ridicate ale printerelelor de tip SLS (peste 90.000EUR)Acuratetea pieselor printate: buna
Finisarea suprafetelor printate: buna spre foarte buna
Viteza de printare: medie spre superioara;
Materiale utilizate: pulberi (termo)plastice (nylon, polyamida, polystyren; elastomeri; compoziti), pulberi metalice (otel, titan, aliaje), pulberi ceramice, pulberi din sticla
Avantaje tehnologie SLS / LS:
Acuratete buna a modelului 3D, paleta larga de materiale, piese fabricate rezistente, posibilitatea constructiei unor geometrii extrem de complexe fara material suport, flexibilitate a modelelor printate (pot fi utilizate ca modele finale sau modele de testare), (unele materiale) nu necesita post-procesare, Piese fabricate rezistente la temperaturi inalte. Nu necesita operatiuni de post procesare (intarire, indepartare suport, etc) daca nu se doreste intarirea mecanica.
Dezavantaje tehnologie SLS / LS:
Tehnologie scumpa care se traduce in cost mare si dimensiuni mai mari ale printerului, materiale de printare scumpe, suprafata mediu finisata (in comparatie cu SLA), detalii medii ca finete (in comparatie cu SLA), prototipuri poroase care pot necesita operatiuni aditionale de intarire. Timp de racire mare dupa printare pentru obiecte mari.
Aplicatii SLS / LS:
Piese rezistente pentru testare functionala, testare la temperaturi inalte, piese cu balamale si subansamble de incastrare, productii de serie mica, modele de turnare.