SLM (DMLS) – Selective Laser Melting

SLM (DMLS) – Selective Laser Melting – Sinterizare directa (Topire) Laser a Metalelor

Tehnologia SLM (Selective Laser Melting) sau Sinterizarea (Topirea) Laser a Metalelor, este o subramura a tehnologiei SLS cu un procedeu de fabricatie aditiva similar. Tehnologia mai poarta numele de DMLS (Direct Metal Laser Sintering) sau LaserCusing.
Spre deosebire de Sinterizarea Laser Selectiva, tehnologia SLM utilizeaza pulberi metalice drept material de constructie care sunt topite si sudate impreuna cu ajutorul unui laser de mare putere. Straturile subtiri de pulbere metalica atomizata sunt succesiv topite si solidificate la nivel microscopic in interiorul unei camere de constructie inchisa ce contine gaz inert (argon sau azot) in cantitati controlate strict, la un anumit nivelul de oxigen. Dupa terminare, piesa 3D este scoasa din camera de constructie si supusa unui tratament termic si de finisare in functie de aplicatie.

Cu o utilizare industriala specializata, tehnologia SLM Selective Laser Melting poate fi incadrata mai degraba in domeniul prototiparii rapide dacat in cel al printarii 3D. Echipamentele sunt extrem de scumpe depasing in general 100.000EUR.
O tehnologie similara este EBM (Electron Beam Melting), care utilizeaza un fascicul de electroni ca sursa de energie
Acuratetea pieselor printate: buna
Finisarea suprafetelor printate: buna spre foarte buna
Viteza de printare: medie spre superioara;
Materiale utilizate: pulberi metalice din otel inoxidabil, otel de scule, cobalt crom, titan si aluminiu.
Avantaje tehnologie SLM / DMLS:
Acuratete buna a modelului 3D, paleta de materiale speciale metalice, piese fabricate rezistente, posibilitatea constructiei unor geometrii organice sau extrem de complexe, piese usoare (industria aerospatiala, medicina), flexibilitate a modelelor printate (pot fi utilizate ca modele finale sau modele de testare).
Dezavantaje tehnologie SLM / DMLS:
Tehnologie scumpa care se traduce in cost mare si dimensiuni mai mari ale printerului, materiale de printare speciale si scumpe, prototipuri care pot necesita operatiuni aditionale de intarire. Timp de racire mare dupa printare pentru obiecte mari
Aplicatii SLM / DMLS:
Prototipuri rezistente pentru testare functionala, Piese de geometrii organice, complexe si structuri cu pereti subtiri si goluri sau canale ascunse; Piese metalice complexe din materiale speciale produse in serie mica. Forme hibride in care geometrii solide / partiale / tip zabrele pot fi realizate împreuna pentru crearea unui singur obiect (ex. implanturi ortopedice in care integrarea osoasa este sporita de geometria suprafetei)
Prezentare video tehnologie SLM / DMLS: