SLM (DMLS) – Selective Laser Melting
SLM (DMLS) – Selective Laser Melting – Sinterizare directa (Topire) Laser a Metalelor
Tehnologia SLM (Selective Laser Melting) sau Sinterizarea (Topirea) Laser a Metalelor, este o subramura a tehnologiei SLS cu un procedeu de fabricatie aditiva similar. Tehnologia mai poarta numele de DMLS (Direct Metal Laser Sintering) sau LaserCusing.
Spre deosebire de Sinterizarea Laser Selectiva, tehnologia SLM utilizeaza pulberi metalice drept material de constructie care sunt topite si sudate impreuna cu ajutorul unui laser de mare putere. Straturile subtiri de pulbere metalica atomizata sunt succesiv topite si solidificate la nivel microscopic in interiorul unei camere de constructie inchisa ce contine gaz inert (argon sau azot) in cantitati controlate strict, la un anumit nivelul de oxigen. Dupa terminare, piesa 3D este scoasa din camera de constructie si supusa unui tratament termic si de finisare in functie de aplicatie.
Cu o utilizare industriala specializata, tehnologia SLM Selective Laser Melting poate fi incadrata mai degraba in domeniul prototiparii rapide dacat in cel al printarii 3D. Echipamentele sunt extrem de scumpe depasing in general 100.000EUR.
O tehnologie similara este EBM (Electron Beam Melting), care utilizeaza un fascicul de electroni ca sursa de energie
Acuratetea pieselor printate: buna
Finisarea suprafetelor printate: buna spre foarte buna
Viteza de printare: medie spre superioara;
Materiale utilizate: pulberi metalice din otel inoxidabil, otel de scule, cobalt crom, titan si aluminiu.
Avantaje tehnologie SLM / DMLS:
Acuratete buna a modelului 3D, paleta de materiale speciale metalice, piese fabricate rezistente, posibilitatea constructiei unor geometrii organice sau extrem de complexe, piese usoare (industria aerospatiala, medicina), flexibilitate a modelelor printate (pot fi utilizate ca modele finale sau modele de testare).
Dezavantaje tehnologie SLM / DMLS:
Tehnologie scumpa care se traduce in cost mare si dimensiuni mai mari ale printerului, materiale de printare speciale si scumpe, prototipuri care pot necesita operatiuni aditionale de intarire. Timp de racire mare dupa printare pentru obiecte mari
Aplicatii SLM / DMLS:
Prototipuri rezistente pentru testare functionala, Piese de geometrii organice, complexe si structuri cu pereti subtiri si goluri sau canale ascunse; Piese metalice complexe din materiale speciale produse in serie mica. Forme hibride in care geometrii solide / partiale / tip zabrele pot fi realizate împreuna pentru crearea unui singur obiect (ex. implanturi ortopedice in care integrarea osoasa este sporita de geometria suprafetei)
Prezentare video tehnologie SLM / DMLS:
De la DMLS la FDM
DA, printarea de metal se poate face si cu ajutorul imprimantelor FDM adica cu fir.
Aparitia fiamentelor metalice 316L inox fac trecerea mai usoara catre imprimarea cu metal.
Piata de filamente a inceput sa promoveze si acest tip de filament !
Procesul nu este unul simplu, dar prin folosirea imprimantelor FDM printarea de metal este mai accesibila.
Procesul cuprinde:
- Imprimarea 3D obisnuita a partului – necesita scalare in x/y si Z in functie de specificatiile producatorului de filament.In general scalarea pe Z este diferita de cea pe X/Y. Se otine la final asa numita piesa verde.
- Debinding sau procesul de eliminare in atmosfera controlata si la temperaturi ridicate a liantului din filament – filamentul este facut din granule de metal impreuna cu plastic. In acest proces plasticul trebuie eliminat. Rezulta o piesa metalica prin eliminarea liantului – piesa maro
- Sinterizare – se face pentru omogenizarea granulelor de metal si eliminarea spatiilor dintre acestea. In acest caz piesa se deformeaza diferit in X/Y/Z rezultand piesa finala.
Concluzie: Desi pare un proces accesibil, partea de Debinding si Sinterizare este cel mai dificil de executat.
Pentru Filament 316L stainless stell manualul de utilizare aici : Manual_utilizare_316L